- uświadomienie zasad systemu HACCP oraz GHP i GMP,
- poznanie zasad i etapów wdrożenia systemu,
- poznanie i przedstawienie niezbędnej dokumentacji systemu,
- poznanie zasad ustalania krytycznych punktów kontrolnych, działań korygujących oraz zapobiegawczych.
- uczestnik nabędzie wiedzę dotyczącą systemu HACCP oraz Dobrych Praktyk Higienicznej i Produkcyjnej,
- uczestnik będzie potrafił tworzyć dokumentację systemu HACCP,
- uczestnik będzie wiedział jak wdrażać system w swojej firmie,
- uczestnik nabędzie umiejętności wyznaczania krytycznych punktów kontrolnych, działań korygujących i zapobiegawczych.
1. Uwarunkowania prawne systemu HACCP
- przepisy prawa obowiązujące w Unii Europejskiej,
- przepisy prawne obowiązujące w Polsce dotyczące bezpieczeństwa żywności.
2. Zasady Dobrej Praktyki Produkcyjnej i Dobrej Praktyki Higienicznej jako podstawa wdrożenia systemu HACCP
- pojęcie i zasady Dobrej Praktyki Produkcyjnej i Dobrej Praktyki Higienicznej ,
- Plan Dobrej Praktyki Produkcyjnej i Dobrej Praktyki Higienicznej - ćwiczenia praktyczne.
3. Etapy wdrożenia systemu HACCP
- opis poszczególnych etapów wdrożenia, zasady HACCP,
- ćwiczenia praktyczne tworzenia diagramów, opisów, schematów technologicznych.
1. Wyznaczanie Krytycznych Punktów Kontrolnych oraz ustalenie limitów krytycznych
- rodzaje zagrożeń,
- arkusze identyfikacji zagrożeń,
- działania korygujące i zapobiegawcze,
- arkusze kontrolne,
- ćwiczenia praktyczne wyznaczania Krytycznych Punktów Kontrolnych, działań korygujących i zapobiegawczych.
2. Dokumentacja systemu HACCP
- księga HACCP,
- niezbędne procedury systemu,
- ćwiczenie praktyczne tworzenia procedur i instrukcji
Najbliższy termin i cena warsztatów: sprawdź w terminarzu
Czas trwania: 8h
Miejsce: do ustalenia
Przewidujemy możliwość realizacji szkolenia u zamawiającego.
Zadzwoń tel. (85)744-00-64
*zgodnie z Dz. U. 2015 poz. 594 Ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia, kto nie wdraża w zakładzie procedur opartych na zasadach systemu HACCP wbrew obowiązkowi określonemu w art. 5 rozporządzenia nr 852/2004 lub nie przestrzega wymagań higienicznych, wbrew obowiązkowi określonemu w art. 59 ust. 1 podlega karze grzywny (wysokość kary może być wymierzona do 5000 zł, nie mniej jednak niż 1000zł).