HACCP - analiza zagrożeń i krytyczne punkty kontroli
HACCP - system analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontroli (Hazard Analysis and Critical Control Points)
Od roku 2010 w każdej firmie, zakładzie wytwórczym, magazynie, hotelu, restauracji czy kawiarni - krótko mówiąc tam, gdzie jest kontakt z żywnością, obowiązkiem właścicieli jest zatrudnianie przynajmniej jednej osoby jako specjalisty od systemu HACCP. Oprócz tego, a może przede wszystkim, poza specjalistą należy posiadać wprowadzony i funkcjonujący tenże system. W roku 2015 zostały zmienione wysokości kar za niewdrażanie i nieprzestrzeganie zasad systemu.
W związku z tym zapraszamy wszystkich zainteresowanych na szkolenie:
System HACCP* - wdrożenie i dokumentowanie.
Szkolenie skierowane jest do osób, które chcą zdobyć wiedzę na temat systemu HACCP, wdrożyć system i/lub nadzorować. Szczególnie polecamy szkolenie osobom, które pracują w lokalach gastronomicznych, sklepach spożywczych, zakładach przetwórstwa, zakładach produkujących żywność, małych zakładach mięsnych, oraz osobom zajmującym się magazynowaniem czy pakowaniem żywności.
Cel: Przedstawienie skutecznego sposobu tworzenia dokumentacji i wdrożenia systemu,
- uświadomienie zasad systemu HACCP oraz GHP i GMP,
- poznanie zasad i etapów wdrożenia systemu,
- poznanie i przedstawienie niezbędnej dokumentacji systemu,
- poznanie zasad ustalania krytycznych punktów kontrolnych, działań korygujących oraz zapobiegawczych.
Spodziewane korzyści płynące ze szkolenia:
- uczestnik nabędzie wiedzę dotyczącą systemu HACCP oraz Dobrych Praktyk Higienicznej i Produkcyjnej,
- uczestnik będzie potrafił tworzyć dokumentację systemu HACCP,
- uczestnik będzie wiedział jak wdrażać system w swojej firmie,
- uczestnik nabędzie umiejętności wyznaczania krytycznych punktów kontrolnych, działań korygujących i zapobiegawczych.
Program szkolenia:
Część I
1. Uwarunkowania prawne systemu HACCP
- przepisy prawa obowiązujące w Unii Europejskiej,
- przepisy prawne obowiązujące w Polsce dotyczące bezpieczeństwa żywności.
2. Zasady Dobrej Praktyki Produkcyjnej i Dobrej Praktyki Higienicznej jako podstawa wdrożenia systemu HACCP
- pojęcie i zasady Dobrej Praktyki Produkcyjnej i Dobrej Praktyki Higienicznej ,
- Plan Dobrej Praktyki Produkcyjnej i Dobrej Praktyki Higienicznej - ćwiczenia praktyczne.
3. Etapy wdrożenia systemu HACCP
- opis poszczególnych etapów wdrożenia, zasady HACCP,
- ćwiczenia praktyczne tworzenia diagramów, opisów, schematów technologicznych.
Część II
1. Wyznaczanie Krytycznych Punktów Kontrolnych oraz ustalenie limitów krytycznych
- rodzaje zagrożeń,
- arkusze identyfikacji zagrożeń,
- działania korygujące i zapobiegawcze,
- arkusze kontrolne,
- ćwiczenia praktyczne wyznaczania Krytycznych Punktów Kontrolnych, działań korygujących i zapobiegawczych.
2. Dokumentacja systemu HACCP
- księga HACCP,
- niezbędne procedury systemu,
- ćwiczenie praktyczne tworzenia procedur i instrukcji
Najbliższy termin i cena warsztatów: sprawdź w terminarzu
Czas trwania: 8h
Miejsce: do ustalenia
Przewidujemy możliwość realizacji szkolenia u zamawiającego.
Zajęcia prowadzi - specjalista we wdrażaniu systemu HACCP. Posiada doświadczenie w zakresie sklepów spożywczych, restauracji, zakładów mięsnych i przetwórstwie oraz lokali gastronomicznych i drukarni. Konsultant ds. wdrażania normy ISO 9001. Doświadczenie w prowadzeniu szkoleń oraz przeprowadzania audytów wewnętrznych. Ukończony kurs auditora zewnętrznego.
Zapisz się już dziś!
Zadzwoń tel. (85)744-00-64
lub zgłoś się poprzez formularz.
*zgodnie z Dz. U. 2015 poz. 594 Ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia, kto nie wdraża w zakładzie procedur opartych na zasadach systemu HACCP wbrew obowiązkowi określonemu w art. 5 rozporządzenia nr 852/2004 lub nie przestrzega wymagań higienicznych, wbrew obowiązkowi określonemu w art. 59 ust. 1 podlega karze grzywny (wysokość kary może być wymierzona do 5000 zł, nie mniej jednak niż 1000zł).